бул. Витоша 12
София,
България
23.3200368
42.6967483
UserLikes
Име:

БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА КОМИСИЯ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ОБМЕН ФУЛБРАЙТ

Адрес: София, бул. Витоша 12
Телефони: text to image
Факс: text to image
Уеб сайт: http://www.fulbright.bg
E-mail: text to image
Отрасъл: Школи и курсове
Дейност:

Администриране на академичния обмен на български и американски учени, докторанти, учители.

Ключови думи: стипендии фулбрайт, стипендии, обучение, образователен обмен, езиково обучение
  • catalog.bg
  • БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА КОМИСИЯ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ОБМЕН ФУЛБРАЙТ

За нас

Българо-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт е официално учредена на 9 февруари 1993 г. за срок от десет години по силата на двустранно споразумение между правителствата на САЩ и Република България, подписано на 2 септември 1992 г. На 3 декември 2003 г. беше подписано ново безсрочно споразумение между двете правителства. Комисията е двунационална и се ръководи от Борд, който се състои от пет американски и пет български граждани. Те представляват основните държавни и обществени дейности: управление, образование, култура, изкуство и бизнес. Почетни съпредседатели на Комисията са американският посланик и българският министър на образованието и науката.


Основният източник на финансиране на програмата Фулбрайт и на Комисията в България са средствата, ежегодно отпускани от американското правителство. Те възлизат на около 600 000 долара, а от 2009 г. българското правителство отпуска 140 000 долара годишно за увеличаване на бюджета на програмата. Фондация Америка за България щедро подкрепя разширяването на програмата за помощник-учители по английски език от 2010 г.


Основната функция на Комисията произтича пряко от целите на програмата Фулбрайт. Тя се състои в администриране на академичния обмен на български и американски учени, специалисти, студенти, помощник-учители и професионалисти, както и в разпространяване на информация за възможностите за обучение, научни изследвания и преподавателска дейност в САЩ.


Преди учредяването на Българо-американската фулбрайтова комисия образователният обмен е осъществяван в ограничени рамки като от 1967 до 1993 година броят на българските стипендианти е 102, а на американските – 80. Общият брой на българските и американските стипендианти от 1967 година е 1081. От тях 533 са българи и 548 – американци.

 
Открийте ни в Google+